Voorheen waren de BOA’s of politie afhankelijk van “onderbuikgevoel”, meldingen vanuit de bedrijventerreinen of bronnen zoals Meld Misdaad Anoniem. Het ondermijningsmodel is een aanvulling op deze bronnen en een startpunt om slim toezicht te starten bij een specifiek perceel of bedrijf.
Ondermijnende criminaliteit omvat activiteiten die de samenleving schaden en de integriteit van overheidsinstellingen, economische systemen en sociale structuren kunnen aantasten. Georganiseerde misdaadnetwerken zijn betrokken bij witwassen, drugshandel, mensenhandel en cybercriminaliteit, waardoor de stabiliteit, de economie en sociale cohesie worden bedreigd. Overheden, gemeenten en wetshandhavingsinstanties bestrijden dit met wetshandhaving, beleidsmaatregelen en internationale samenwerking.
Veel gemeentes zijn gestart met initiatieven om digitalisering op een verantwoorde en passende manier te bevorderen, terwijl ze tegelijkertijd streven naar een toekomst waarin ze grenzeloos, gastvrij en groen blijven. Een voorbeeld van zo'n initiatief is een project om ondermijnende activiteiten op bedrijventerreinen te herkennen.
Het project heeft als doel om op basis van data potentiële risicolocaties te identificeren, waardoor overheidsinstanties zoals politie, boa's en VTH-ambtenaren hun werk slimmer en gerichter kunnen uitvoeren (risico-gestuurd).
Dutch AI ontwikkelde het innovatief toezichtmodel voor de afdeling Openbare Orde en Veiligheid van een gemeente. Dit model gebruikt openbare databronnen om ondermijningssituaties te identificeren en acties te ondernemen op basis van gegenereerde lijsten, waarbij AI wordt gebruikt om ruwe data te clusteren en te analyseren.
Potentiële ondermijningssituaties kunnen met het ondermijningsmodel worden geïdentificeerd en met de dienstverlening van Dutch AI zonder we ervoor dat dit model geen 'blackbox' is voor gebruikers. Het model is een unsupervised learning model.
De uitkomst in data worden verwonder-adressen genoemd en deze worden handmatig gecontroleerd alvorens er actie wordt ondernomen. Dit om de grens tussen toezicht en opsporing te waarborgen. Deze adressen worden gedeeld met het veiligheidsinformatie-knooppunt die vervolgens dit deelt met de afdeling handhaving om slim toezicht te kunnen houden.
Het toezichtmodel draagt bij aan de veiligheid van bedrijventerreinen en laat het vermogen van AI en data science zien bij het identificeren van ondermijningssituaties.
Het ondermijningsmodel, dat praktisch en overzichtelijk is opgezet, toont niet alleen de waarde van AI voor gemeenten en bedrijventerreinen aan, maar ook directe voordelen voor gemeenten, toezichthouders en gebruikers. Met dit model kunnen gemeenten niet alleen de efficiëntie en effectiviteit van hun diensten verbeteren, maar dragen zij ook bij aan het oplossen van maatschappelijke problemen en maken we en gemeenschappen veiliger.
Ben je ook geïnteresseerd in het verbeteren van veiligheid en innovatie binnen jouw gemeente? Neem vandaag nog contact op om te ontdekken hoe wij jouw gemeente kunnen ondersteunen bij het implementeren van baanbrekende technologieën.